Treceți la conținutul principal

Târg de Ie naţională

Aseară am îmbrăcat pentru prima oară o Ie românească tradiţională la Casa Cristea. Trecută cu vederea de mulţi, iia naţională este brodată în continuare de către meşteriţele populare de la Casa Cristea. Puţini ştiu că o Ie autentică este brodată manual cu fire de bumbac sau mătase într-o multitudine de culori şi ornamente populare, inspirate din folclor. 
O Ie brodată manual se lucrează întotdeauna pe pânză topită sau creponată de bumbac de culoare albă sau cu o nuanţă crem foarte deschisă. O Ie brodată manual  poate fi cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă şi are un decor format din trei părţi: altiţă, încreţ şi râuri.
Iile sunt destinate mai mult doamnelor şi domnişoarelor, dar se poate face şi pentru bărbaţi cămaşa tradiţională, cusută la comandă. 
O ie naţională este o piesă obligatorie în garderoba unei femei. Ia poate fi purtată oricând, fie combinată cu o fustă, cu o pereche de pantaloni sau blugi, o ie brodată manual va atrage întotdeauna atenţia prin originalitate şi culori. Plus, iia este un  obiect vestimentar leger, confecţionat din fibre naturale care permite corpului să respire în zilele caniculare de vară. 

Femeile care doresc să-şi achiziţioneze o Ie sau pur si simplu să afle lucruri interesante despre bluza specifică moldovenilor, pot veni sâmbătă, 22 iunie 2013, de la ora 10 până la ora 14, la "Târgul de ie naţională", restaurant "Popasul Dacilor" (sec. Botanica, str. Valea Crucii 13). 
La Târg vor fi de vânzare multe ii, feţe de masă, prosoape, maramă pentru mireasă cu 30% reducere. 
La ora 11:30, Dna Maria Cristea va ţine un seminar despre tot ce înseamnă ie naţională. 
Veniţi împreună cu copiii, pentru că va fi un teren de joacă, dar şi pături pe iarbă, unde vor putea citi cărţi interesante. Veţi savura o cafea gustoasă de la Kimbo, un vin bun de la Mimi, bomboane şi apă. 
Poate veni oricine, intrarea este gratuită, la fel şi vinul, cafeaua, apa, bomboanele şi cărţile de răsfoit pentru copii.
Vă aşteptăm!

Comentarii