Treceți la conținutul principal

Mitul proteinelor

Proteinele de origine vegetală, adică acelea pe care ni le furnizează plantele, conţin toţi aminoacizii esenţiali de care avem nevoie şi nu ne încarcă organismul cu cantităţi mari de colesterol şi grăsimi saturate, aşa cum o fac produsele de origine animală.
Preoteinele de origine vegetală se găsesc în cantităţile cele mai mari în leguminoase, nuci, seminţe şi cereale: 10% (cereale), 22% (nuci, seminţe), 23-39% (leguminoase, cu procentul cel mai mare - 395 - în soia).
Leguminoasele reprezintă, pentru vegetarieni, alimentele care pot înlocui cu succes carnea. Sunt valoroase prin conşţinutul lor bogat, în principal, în proteine, glucide complexe şi fibre, precum şi prin numeroasele vitamine şi minerale pe care le conţin.
În familia leguminoaselor intră: fasolea, soia, lintea, mazărea, năutul, bobul, arahidele etc. Din ele se pot prepara mâncăruri gustoase şi săţioase, de la pateuri de întins pe pâine până la chifteluţe, droburi, cârnăciori, sarmale etc. Sub formă de boabe fierte, în stare rece, împreună cu diverse zarzavaturi, se pot consuma, vara, ca salate foarte hrănitoare.
O cană de leguminoase gătite ne aduce un aport de 12-15 g de proteină. Leguminoasele conţin proteine într-un procent semnificativ: mazărea - 20%, lintea - 21-225, năutul - 235, fasolea - 22-23%, iar soia - 39 %! Pentru comparaţie, carnea conţine proteine de 19-24%.
Leguminoasele sunt o sursă importantă de tiamină şi riboflavină. Cele două vitamine lucrează laolaltă, fiind foarte utile atât pentru tubul digestiv, cât şi pentru sistemul nervos, pentru ochi şi piele.
Unele persoane le evită din cauza gazelor pe care le produc în intestin. Pentru eliminarea acestora, trebuie respectate câteva reguli de preparare:
- Se îndepărtează eventualele particule străine, pietricele etc.
- Se spală bine, punându-se într-o strecurătoare şi turnând apă deasupra.
- Se pun la înmuiat în apă, cât să le acopere cu circa 10 cm, deoarece îşi măresc munlt volumul şi pot depăşi apa. Timpul de înmuiere: între 8 şi 24 ore. Lintea nu necesită înmuiere, năutul necesită timpul cel mai îndelungat.
- După înmuiere, se pun din nou în strecurătoare, se scurg bine de apa în care au stat şi se clătesc cu apă curată.
- Se pun la fiert, de două-trei ori la rând, în apă care clocoteşte, lăsându-le să dea câte un singur clocot şi schimbându-se apa de fiecare dată. Această operaţiune este necesară în special la fasole şi la mazărea uscată.
- Pentru a fierbe, se pun într-o oală suficinet de mare. Deasupra boabelor, se toarnă apă care clocoteşte, suficinet de multă (de exemplu, la o cană de leguminoase, 10 căni de apă). Se lasă să fiarbă la foc mic, atât cât este necesar în funcţie de soi, în general în jur de 3 ore.
- În timpul fierberii, se urmăreşte vasul, iar, dacă lichidul a scăzut, se adaugă apă clocotită, niciodată apă rece, deoarece se întrerupe fierberea şi se întăresc boabele.
- Nu se pune sare decât la sfârşit, când se opreşte focul.
- De regulă, după ce au fiert bine, pentru prepararea de pateuri, leguminoasele se pasează fierbinţi.
- Atenţie: prin fierberea acestora îndelungată, proprietăţile lor nutritive sporesc, nu se diminuează!
- Pentru a economisi timp, puteţi fierbe cantităţi mai mari, apoi le puneţi în congelator, în pungi de plastic sau cutii mici. La momentul preparării, punem 1 litru de apă să clocotească, în care adăugăm leguminoasele din congelator şi le lăsăm să fiarbă 5 minute.
Este nevoie să reconsiderăm ceea ce folosim ca hrană. Nu putem fi sănătoşi introducând în corpul nostru ce nu este de calitate din punct de vedere nutritiv. Alimentele de origine vegetală, bogate în proteine, sunt nu doar destul de consistente, săturându-ne suficient, dar sunt şi foarte gustoase. Trebuie să învăţăm doar cum să le preparăm.

Pentru a învăţa mai multe despre alimentaţia vegetariană, reţete pentru sănătatea noastră şi sfaturi practice, vă recomand cărţi scrise de Elena Pridie. 

Comentarii