Treceți la conținutul principal

Metode simple şi eficiente de prevenire a durerilor din zona lombară

Eu de mult, tare de mult, am dureri de spate în zona lombară. Dintotdeauna am fost preocupată să găsesc metode simple şi practice de diminuare a durerilor de spate din zona lombară. Ştiu, că durerile de spate, apar, fără să vrem, din diverse motive. Acestea sunt, de cele mai multe ori, consecinţa unei poziţii greşite în timpul mersului, a unei poziţii greşite atunci când suntem aşezaţi sau culcaţi, a unei poziţii greşite a spatelui, a surplusului de ţesut adipos, dar şi a deshidratării. 

  • Alimentaţia este foarte importantă, dar şi mişcarea are o valoare mare pentru sănătatea noastră. Şi alimentele pe care le consumăm sunt imporante. Consumă mai multe fructe, legume, leguminoase, cereale, seminţe. Renunţă definitiv la băuturile carbogazoase de orice fel, la mezeluri şi la produse de patiserie, care generează grăsimi. 
  • Hidratarea este un aspect important în procesul de prevenire, ameliorare sau vindecare a durerilor de spate. Începe chiar de azi să consumi un pahar de apă la două ore, pentru a hidrata discurile intervertebrale.
  • Iată câteva mişcări care ajută: în timpul duşului lasă jetul de apă caldă să cadă pe coloana vertebrală! Inspiră şi îndreaptă coloana, imaginându-ţi că cineva te trage de vârful capului în sus! Menţine timp de câteva secunde, relaxează şi repetă de cât mai multe ori! Similar poţi proceda acest exerciţiu stând lipită de perete, călcâile şi umerii să fie bine lipiţi de perete la acelaş nivel. E recomandat să faci zilnic.
  • La birou, evită să stai picior peste picior. Foloseşte o cutie pe care să sprijini talpa în aşa fel, încât genunchii să fie la acelaşi nivel cu bazinul! Astfel, protejezi şi relaxezi zona lombară.
  • La cumpărături, foloseşte căruciorul sau ţine sacoşele în ambele mâini, pentru a menţine corectă poziţia corpului. 
  • Acasa, fă un exerciţiu de relazare foarte eficient. Culcat pe spate, cu picioarele ridicate pe perete, menţine câteva secunde, trage genunchii înspre piept, menţine câteva secunde şi revino cu piciorele pe perete. Repetă exerciţiul de cel puţin 10 ori într-un ritm lent!
  • Când ridici ceva de jos, este obligatoriu să îndoi genunchii. Nu apleca trunchiul în faţă, ca să-ţi protejezi zona lombară!
  • Pentru durerile din zona lombară, dar mai ales pentru cei care au contracturi în această zonă, poţi face un exerciţiu foarte eficient. Te rostogoleşti precum o minge. Stai pe şezut. Ţine genunchii la piept cu mâinele. Menţine spatele curbat. Rostogoleşte-te pe spate, apoi ridicăte în oasele şezutului. Păstrează-ţi echilibrul. Repetă acest exerciţiu de 10 ori.
Învaţă să fii sănătos!

Comentarii