Treceți la conținutul principal

Festivalul Cireşelor şi Vărzărilor

Am două săptămâni de când vreau să scriu despre primul Festival al Cireşelor şi Vărzărilor, care a avut loc la începutul lunii iunie în satul Ruseştii Noi din raionul Ialoveni. 

Abia cum mi-a venit dorul, sau amintirele. Şi pentru că cireşele, dar mai ales vărzările erau cele mai aşteptate plăcinte în copilăria mea, care le făcea Bunica vara, când se coceau cireşele. 
Bunica mea (din s. Horodca, r. Ialoveni), întotdeauna le cocea la ţară în cuptor, direct pe vatră, în cenuşa cuptorului de piatră, pe frunze de viţă de vie sau hrean, acestea le dădea o aromă deosebită.
Participanţii la festival, locuitori a şapte sate din raionul Ialoveni au preparat diferite bunătăţi culinare din cireşe. Aşa că la eveniment nu au lipsit vărzările, clătitele, hulubaşii, plăcintele, toate cu cireşe. Preparatele din cireşe şi cireşele au fost gratuite pentru toţi vizitatorii. 

Ideea de a organiza un asemenea festival îi aparţine Primarului din Ruseştii Noi, deoarece locuitorii acestui sat sunt numiţi "cireşari", absolut fiecare gospodar are în grădină cel puţin un copac de cireş, iar alţii sunt producători agricoli de cireşe. 
În cadrul evenimentului a fost organizată o expoziţie de sculpturi din lemn de cireş. Colectivele artistice din cele şapte sate, au prezentat recitaluri de muzică populară, dar şi alte concursuri culinare. 
La anul va avea loc ediţia a II-a, vă recomand să n-o rataţi. Vă veţi simţi ca în copilăria de altădată, care are gustul cireşelor coapte. 

Comentarii