Treceți la conținutul principal

Cricova, oraşul vinicol

Mi-am dorit dintotdeauna o călătorie la Oraşul Vinicol Subteran "Cricova", considerat Perla vinului moldovenesc. Ideea a prins contur datorită proiectului Health and Beauty Blogspot

Combinatul de Vinuri "Cricova" a fost înfiinţat în anul 1952. Este unica întreprindere din Moldova care produce vinuri spumante în conformitate cu metoda de fermentare clasică franceză "Methode Champenoise", este un proces complicat şi delicat, prin fermentarea secundară în sticlă şi cu o maturare ulterioară cuvee în poziţie orizontală de cel puţin trei ani. Vinurile spumante de calitate superioară astfel obţinute sunt produse din soiurile de struguri selecte: Chardonnay şi Pinot-Noir. După fermentare, sticlele sunt amplasate pe dispozitive speciale - pupitre - şi timp de 8-10 săptămâni sunt rotite, o dată la 2 zile, la un unghi foarte mic. 

Este un proces care se efectuează manual. Ultimul pas la fabricarea spumantului este degorjajul, în timpul căruia se elimină din sticlă sedimentul depozitat pe dop, prin îngheţarea gâtului sticlei la un dispozitiv special care înlătură sedimentul şi conferă vinului o limpezire impecabilă. Vinul spumant de culoare roz se fabrică după aceeaşi tehnologie, doar că se îndepărtează peliţa de pe bobiţele de struguri. De remarcat că, pe rafturile magazinelor găsiţi vinul spumant de calitate superioară prin specificaţia de pe sticlă - "Metoda Tradiţională".


Beciurile "Cricova" sunt un loc cu adevărat de neîntrecut în lume, unde istoria, arheologia şi vinificaţia au născut galeriile subterane. Oraşul subteran se întinde pe o suprafaţă totală de 120 km, galeriile se extind pe o suprafaţă de 80 km, celelalte 40 de km sunt încă neutilizabile. Aici, în decursul întregului an, temperatura rămâne constantă, în jur de +12 grade C - +14 grade C şi o umiditate de 97-98 %. Adâncimea beciurilor variază de la 35 m la intrare până la 80 m. Vinurile sunt păstrate în butoaie de stejar. Fiecărei străzi i-a fost dat denumirea de vin, în funcţie de care vin este depozitat în compartimentul dat. 


Subsolul "Cricova" găzduieşte o colecţie impresionantă de vinuri. Cel mai vechi vin, este "Ierusalim de Paşti" care a fost fabricat într-un singur lot, recolta anului 1902. 


Am fost surprinsă de sălile de degustare faimoase - "Casa Mare", "Europeană", "Sala Prezidenţială", "Fundul Mării", "Sala de Vânătoare", decorate cu numeroase lucrări de artă - vitralii, basoreliefuri, covoare ţesute manual de către meşteri populari din ţara noastră, sculpturi în lemn şi piatră.

Pentru cei interesaţi de aceste călătorii subterane vin cu detalii, programul excursiilor este de luni până vineri, accesul este liber pentru oricine doreşte o excursie, preţul variază în funcţie de pachetele pe care le alegeţi, depinde de numărul de vinuri degustate.

Cel mai ieftin pachet este de 350 lei moldoveneşti, care include degustarea a patru tipuri de vin: vinul spumant "Cricova Roze" de culoare roz şi albă, fabricat după metoda franceză. Vin roşu sec "Codru" cu miros de flori şi tămâie. Vinul alb sec "Chardonnay", limpede ca lacrima, cu gust fin şi aromă plăcută. 
Împărăţia subterană a vinului îi aşteaptă pe toţi cei care doresc să petreacă clipe frumoase ale trecutului. Pentru informaţii cu privire la excursii şi degustări accesaţi site-ul oficial www.cricova.md.

Comentarii