Treceți la conținutul principal

O nouă viață pentru Scuarul Teatrului "A. P. CEHOV"

Campania de colectare a resurselor financiare și materiale a fost lansată pe 14 septembrie 2014, chiar în Scuarul Teatrului Cehov
În cadrul evenimentului de lansare, Victor Chironda, bloggerul și activistul care a propus ideea de reamenajare a Scuarului din fața Teatrului rus "A. P. Cehov", acum un an în urmă la Cuptorul Blogosferic, forum la care am luat parte și Eu. Pe atunci ideea era foarte fragedă, nu era pus la punct un plan de reamenajare, dar se știa foarte bine că acest scuar trebuie să devină un spațiu offline, un loc unde oamenii vor socializa, vor dori să se oprească din drum pentru un scurt popas, vor interacționa unii cu alții, sau chiar vor veni la scuar pentru a citi o carte, un ziar, vor bea un ceai sau o cafea. La moment scuarul arată așa:


Victor, a încercat să identifice acele neajunsuri care fac din Scuarul Cehov un spațiu neprietenos, în care oamenii nu vor nici măcar să se oprească din mers. Iată care sunt cele mai importante:
1. PARCĂRILE 
Din cauza mașinelor parcate neregulamentar pe trotuar, oamenii percep acest spațiu ca unul destinat autoturismelor. Sau pur și simplu e imposibil să mergi pe trotuar din cauza mașinelor. Este o singură metodă prin care putem opri parcărilie ilegale - separarea fizică a trotuarului prin stâlpi ornamentali de protecție. 


2. LIPSA BĂNCILOR
Ca oamenii să se poată opri din mers pentru un popas, e nevoie de amplasarea unor bănci în scuar. De-a lungul pavajului, sub umbra copacilor, oamenii ar putea zăbovi un pic. La fel, e necesar de repararat trotuarele și trecerile de pietoni, de instalat câteva urne pentru gunoi. 


3. ILUMINAREA
Problema iluminării este una foarte importantă pentru comoditate și securitate. 
Fără eliminarea acestor trei probleme ale scuarului, este inutilă orice ce amenajare estetică, deoarece oamenii pur și simplu o vor ocoli. De asemenea, aici va fi și o zonă de wi-fi gratuit, oferit deja de StarNet. 


Echipa de inițiativă a elaborat un proiect de reamenajare a scuarului, împărțit în trei etape, conform celor trei probleme descrise mai sus. Au primit acordul de la Primărie, Administrația Teatrului, cât și a locuitorilor orașului. 

Costurile pentru implementarea acestui proiect au fost estimate la 15 000 dolari. Cu acești bani am putea procura mobilier urban, am putea acoperi costul lucrărilor de amenajare (curățirea copacilor și reabilitarea gazonului, lombarea trotuarului, treceri pentru pietoni, instalarea rețelei de iluminare), am putea dota scuarul cu utilitățile necesare (banci cu și fără spetează, felinare, coșuri pentru gunoi, panou informativ, stâlpi pentru delimitare). De asemenea vor fi amenajate o serie de utilități cum ar fi: zonă wi-fi gratuit, parcare pentru biciclete, o mică "Căsuță de Lectură" liberă. 
Banii vream săi adunăm de la locuitorii R. Moldova  (atât cei de acasă, cât și cei din diasporă), dar și de la eventuali ponsori și parteneri. 

Metode de colectare:
1. Pe paltforma de colectare www.indiegogo.com, link-ul acesta - https://www.indiegogo.com/projects/o-via-a-noua-pentru-scuarul-cehov
2. Prin Cont Bancar, datele contului le găsiți aici
3. Prin colectarea banilor în numerar, telefonând la numărul scris pe imagine.



După o săptâmână de la lansarea campaniei de colectare, situația este îmbucurătoare. Am reușit să colectăm 2606 dolari. Jumătate din banii colectați sunt de la cetățeni aflați peste hotare. 
Eu cred că, noi toți putem face câte ceva pentru acest scuar, iată o listă cu ce poate face fiecare:
1. Distribuie acest articol pe rețelele de socializare.
2. Postați acest link - https://www.indiegogo.com/projects/o-via-a-noua-pentru-scuarul-cehov pe grupurile în care sunteți sau pe o pagina pe care o administrați.
3. Povestește prietenilor, colegilor, vecinilor, rudelor despre amenajarea acestui scuar.
4. Dacă aveți un blog scrieți o mică postare despre Scuar și Campania de Colectare. 
5. Poți dona orice sumă, chiar și un dolar.
6. Scrie un mesaj privat la 5 persoane și-i roagă să doneze măcar 1 dolar. 
7. Îndeamnăi și pe ei să participe la reamenajarea Scuarului Cehov cu ce pot. 

Trebuie să lărgim spațiul oamenilor care știu de acest proiect și campania de strângere de fonduri. Astfel, avem șanse mari să adunăm suma de bani necesară și să implementăm acest proiect.


Comentarii