Treceți la conținutul principal

Destinația turistică: "Fântâna Cadânei" din Lipnic

Sâmbătă, am fost la inaugurarea monumentului istoric "Fântâna Cadânei" din s. Lipnic, r. Ocnița.
Pe meleagurile s. Lipnic a avut loc unica bătălie a lui Ștefan cel Mare de pe teritoriul actual al R. Moldova. Istoria spune că, între anii 1469-1470, aici a avut loc lupta lui Ștefan cel Mare împotriva tătarilor conduși de hanul Mamac. 


Legenda „Fântânei Cadânei” spune că, demult, pe pământurile Lipnicului trăia o fată. Numele ei s-a pierdut în negura timpului, la fel ca și numele părinților săi. Se zice că fata era de o frumusețe deosebită, era îndrăgită de mulți băieți din sat și, probabil, îi plăcea și fetei unul din ei. Dar timpurile erau tulburi… Mulți ne treceau hotarul pentru a jefui ce găseau și a lua în robie pe cine nu reușea să se ascundă. Așa, odată, unul din invadatori a văzut-o pe frumoasa fată din Lipnic și s-a gândit s-o ducă la el în harem, pentru a o face cadână. Fata, vrând să scape de robie, s-a aruncat într-o fântână de la marginea satului, care de atunci se cheamă „Fântâna Cadânei”. 
Cum arăta "Fântâna Cadânei" când a fost găsită de unul dintre membrii grupului de inițiativă am scris aici, iar despre lucrările de restaurare citiți aici


Evenimentul de lansare nu a fost simplu, sătenii cu Dna Primar de Lipnic au pregătit un program artistic cu cântece folclorice, poezii, iar actorii amatori ai teatrului popular din Lipnic au înscenat întoarcerea Domnitorului Ștefan cel Mare pe meleagurile Lipnicului (Ștefan cu oștenii costumați în haine de epocă și cu cai adevărați).


Restaurarea "Fântânei Cadânei" este primul monument istoric din țară reabilitat de societatea civilă. Este primul proiect care a fost implementat de oameni simpli, care au contribuit cu bani, timp și cu munca lor ca să reînvie un simbol din nordul Moldovei, uitat într-o vale la un capăt de sat. 


"Fântâna Cadânei" poate fi inclusă cu succes în traseele turistice ale Agențiilor de Tursim. Cei care sunt obișnuiți să-și organizeze singuri traseele turistice prin țară, le recomand cu drag să viziteze singurul loc de pe teritoriul actual al R. Moldova unde a călcat Ștefan cel Mare. De asemenea, dacă veți ajunge la Lipnic, prin împrejurimi aveți posibilitatea să vizitați și alte obiective turistice: Conace Boierești, Biserici de Lemn, Mori, Case-Muzeu din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni și Drochia. 


 


Comentarii