Treceți la conținutul principal

Restaurăm împreună Fântâna Cadânei

Un grup de tineri cu inițiativă, și-au propus absolut voluntar să restaureze Fântâna Cadânei din s. Lipnic, r-nul Ocnița

Este vorba despre un monument istoric, acum 545 de ani în urmă a avut loc o bătălie condusă de ilustrul Domnitor, Ștefan cel Mare cu tătarii, care invadaseră Moldova. Conform istoricilor, lupta a început de la Fântâna Cadânei și este unica luptă condusă de Ștefan cel Mare pe teritoriul actual al R. Moldova. 

Legenda spune că numele fântânei vine de la o fată frumoasă care, fiind urmărită de un turc care încerca s-o ducă în haremul său și a o face cadână. Vrând să scape de urmărire, fata s-a aruncat în fântână care de atunci se numește Fântâna Cadânei. 
Datând din sec. XV, fântâna a fost reabilitată de câteva ori. În anul 1970, Fântâna Cadânei și spațiul adiacent au fost incluse în Registrul Monumentelor R. Moldova ocrotite de stat. 

Pentru a readuce istoria, pentru a ne proteja monumentele istorice, pentru a dezvolta turismul rural, vrem, cu ajutorul oamenilor care nu sunt indiferenți, să reconstruim această fântână.
Cu susținerea Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova am decis să lansăm o campanie de sensibilizare a oamenilor și de strângere de fonduri. 

Proiectul de restaurare a Fântânei se estimează a nu depăși 5000 euro. O parte din acești bani sunt colectați prin intermediul platformei https://www.indiegogo.com/projects/restoring-a-15th-century-well-from-moldova


În timp de 5 zile am reușit să adunăm suma de 1200 dolari, avem circa 30 % din target îndeplinit. 

De asemenea, doritorii pot contribui transferând bani pe contul deschis la EximBank, detalii găsiți aici: Cum pot dona. 

Ținem să menționăm că proiectul este o inițiativă care, pe lângă contribuția financiară, are nevoie și de implicare activă din partea celor care înțeleg rolul patrimoniului cultural-istoric în dezvoltarea țării. 

Vă rog, pe toți cei care citesc acest articol, faceți lucruri mici, dar foarte importante:
1. Fă un share acestui articol
2. Povestește colegilor, prietenilor istoria fântânei
3. Îndeamnăi și pe ei sa contribuie la restaurarea monumentului, cu ce pot. 

Puteți vedea și un material video despre acest loc istoric, aici: Fântâna Cadânei

Comentarii