Treceți la conținutul principal

Fântâna Cadânei din Lipnic a intrat în restaurare

Campania de colectare a resurselor financiare inclusiv prin platforma on-line Indiegogo pentru Restaurarea Monumentului Istoric "Fântâna Cadânei" s-a încheiat pe 9 august 2014. După parcurgerea formalităților necesare (inclusiv prin reținerea de către operatorul platformei a comisionului stabilit), banii au fost transferați în contul ICOM Moldova.

La sfârșitul lunii august s-a făcut transferul de bani către firma care execută lucrările de restaurare.
Între timp, cu ajutorul primarului din s. Lipnic, Dna Valentina Lupulciuc, în zona Fântânei Istorice au avut loc lucrări de nivelare a pământului pentru aducerea materialelor de construcție.
Duminica trecută, Dl Tedor Naval - arhitectul care a proiectat reconstrucția Fântânei, s-a întâlnit cu Dl Iurie Cucuta (firma de construcții) și cu binecunoscutul Meșter pietrar Dl Ion Lozan din s. Cosăuți, r. Soroca pentru a discuta toate detaliile de lucru.

Meșterul popular Ion Lozan a început lucrările din piatră naturală de Cosăuți. Ulucul, crucea și colacul Fântânii capătă contur, pe zi ce trece ne apropiem mai mult de Inaugurarea Fântânei Legendare. Vadim Șterbate, un bun prieten de la Soroca, a fost la Cosăuți și ne-a transmis fotografii.
Meșterul Ion Lozan lucrând la Crucea care va fi instalată la Fântâna Cadânei
 
Piatra din care se va face Colacul Fântânei 
 Piatra din care se va face Ulucul Fântânei
 Piatra din care se va construi Zidul de sprijin al Fântânei
Urmează continuarea lucrărilor, coordonari și deplasări la Lipnic și Cosăuți. Vă ținem la curent cu toate noutățile. :) <3 





Comentarii