Treceți la conținutul principal

Cum se desfășoară Cununia Ortodoxă

Mi-am propus, aici, pe blog, încă acum un an în urmă, sa scriu articole la categoria - Teologie Ortodoxă, pentru a le veni în ajutor celor care doresc să cunoască Învățăturile Credinței Ortodoxe. 
Acum, vreau să vă scriu despre Cununia Religioasă, despre semnificația și tradițiile căreia se știe foarte puțin. 
Mai întâi de toate, e bine de știut că cununia religioasă e un dintre cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii, prin care un tânăr și o tânără, de aceeași credință, se unesc de bunăvoie în fața Sfântului Altar. 



Când nu se fac nunți și cununii religioase?
Biserica Ortodoxă, interzice oficierea cununiei religioase în cele patru posturi de peste an, în ajunul zilelor de miercuri și vineri, precum și în zilele marilor sărbători creștine, cum ar fi: Sfintele Paști și Săptămâna Luminată, de la Crăciun până la Botezul Domnului inclusiv, Duminica Rusaliilor, Înălțarea Sf. Cruci, Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. 

În nici un caz nu se fac cununii sâmbăta, deoarece: 
- sâmbăta este zi de rugăciune pentru cei morți și de pregătire pentru Sfânta Duminică
- întrucât după cununie, mirii și invitații merg la petrecere, veselindu-se, unii se îmbată, este păcat să se facă toate astea sâmbătă seara spre duminică, care este zi pentru Sf. Liturghie.
- cununia religioasă se face miercurea, vinerea sau duminica.
Cea mai potrivită zi pentru cununia religioasă este Duminica, iar mai mult decât atât, asta e ziua când se face Sf. Liturghie și mirii nu doar că pot, dar chiar trebuie să se împărtășească (dacă nu au impedimente canonice).

Cum se desfășoară cununia religioasă
Înainte de slujba cununiei are loc slujba de logodnă. Logodna - cuvânt slav care înseamnă a face făgăduință  de căsătorie. Partea cea mai de seamă a slujbei de logodnă e punerea inelelor pe degetele mirilor de către preot. Inelele de logodnă sunt semnul iubirii și al legăturii trainice pe care o făurește Taina Cununiei între viitorii soți. 

Slujba logodnei și a Cununiei se face în naos, adică în mijlocul Bisericii, înaintea unei mese pe care se așază Sf. Evanghelie, Cununiile, Sf. Cruce, Sfeșnice cu lumânări și inelele de logodnă. Mirele stă în dreapta ca unul care este mai mare și cap al femeii, iar mireasa, la stânga lui, care este mai mică decât bărbatul. 

Nașii de cununie au doar o semnificație simbolică și nu sunt obligatorii, e mai mult un obicei local. Vă puteți cununa și fără nași, uneori e chiar mai bine. Fără nași se poate, dar fără Credință NU!

Partea cea mai importantă din slujba cununiei este punerea cununiilor pe capul celor doi miri. Cununiile se pun direct pe cap, dar nu se țin de către vornicei, așa cum se obișnuiește să se facă la unele Biserici. 
Mariana și Adrian au ales să se cunune la Biserica Medievală de la Muzeul Satului - "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă." 




După punerea cununiilor se citește din Epistola Sf. Ap. Pavel în care se aseamănă legătura celor doi miri cu legătura dintre Hristos și Biserică. Apoi se citește din Evanghelie istoria de la nunta din Cana Galileii, unde Hristos a transformat apa în vin, binecuvântând astfel unirea dintre un bărbat și o femeie.

Urmează binecuvântarea paharului cu vin din care se dă mirilor să guste pe rând, arătându-se astfel bucuria nunții, iar pe de altă parte, unirea într-un cuget și menirea comună a viitorilor soți.

După aceasta se face înconjurarea de trei ori a mesei de către preot, miri și nași, această horă închipuie bucuria prilejuită de nuntă, iar apoi are loc rugăciunea de final și predica preotului.

Pentru oficierea Cununiei Religioase aveți nevoie de certificatul de căsătorie civilă, două verighete, două lumânări mari din ceară de albine (pot fi împodobite cu flori, depinde de dorința fiecăruia), doi colaci și o sticlă cu vin din care vor gusta mirii în timpul oficierii slujbei. 

Unele lucruri care se mai cer la Biserică, cum ar fi: covorul pe care stau mirii, eșarfa cu care se leagă mâinele, ștergar, etc. Acestea nu sunt tradiții cerute de către Biserică, ci obiceiuri locale, dar care sunt acceptate în unele Biserici. Vă puteți cununa și fără ele, nu-i nici o problemă.

Un studiu istorico-liturgic privind slujba cununiei îl puteți descărca aici, pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul. 
Eu, m-am referit doar la câteva aspecte foarte generale, dar care sunt importante pentru cei care merg să se cunune. Atunci când mergeți să faceți programare la Biserică pentru Cununie, nu vă fie frică să discutați cu preotul, adresați întrebări legate de tradiții și obiceiuri locale, alegeți cu grijă Biserica și țineti cont de tot ce am menționat mai sus.

Doamne ajută!

FOTO: Vadim Știrbu








Comentarii

  1. Sa stii ca-mi place ca ai ales aceasta tema.Chiar mi-a placut.Pot sa mai adaug ca in zilele noastre cununia religioasa te costa bani este o taxa anumita pe care ti-o spune biserica unde te cununi.Difera de la o biserica la alta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Violeta. M-am axat mai mult pe slujbă și tradiții. Eu cred că o taxă trebuie să fie pusă. Biserica trăiește din ceea ce oamenii jertfesc, nu este finanțată de către stat sau Mitropolie, preoții nu sunt salariați.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu