Treceți la conținutul principal

Mici secrete în bucătăria vegetariană

Pâinea
Se recomandă pâinea pregătită din făină integrală sau din făină albă cu tărâţe de grâu. Pâinea poate fi îmbogăţită cu diverse seminţe (dovleac, floarea soarelui, susan) sau nuci, măsline, stafide... Trebuie să fie bine coaptă şi nu se mănâncă pâinea caldă, ci doar a doua zi!

Nucile şi seminţele
Nucile şi seminţele se rumenesc puţin în cuptor şi se păstrează în frigider. Prin uşoara rumenire a nucilor şi seminţelor, creşte absorbţia calciului. Sămânţa de in măcinată favorizează absorbţia acizilor graşi omega 3, ceea ce nu se întâmplă când seminţele sunt întregi. Prin păstrarea lor la rece se împiedică oxidarea acizilor graşi şi formarea radicalilor liberi dăunători.
Un pumn de nuci şi seminţe, zilnic, constituie un alimnet - medicament în special pentru inimă, creier, nervi şi sistemul imunitar. 

Legumele şi zarzavaturile
Vegetalele, cu cât sunt mai mărunţite, cu atât îşi pierd calităţile. Enzimele lor în contact cu oxigenul degradează vitaminele. 
Unele se pot mânca proaspete în salate, altele trebuie preparate termic. Au un gust unic şi valoare nutritivă sporită, când sunt fierte în abur (creşte de 3 ori disponibilitatea vitaminei A).
Nu se recomandă supele şi ciorbele (dilată stomacul şi încetinesc digestia). Se recomandă cremele groase de legume.
Vinetele sunt alimente uşoare, cu o mare valoare nutritivă. Conţin vitamina B1, B6, acid folic, niacin, Mg, Ca şi antocyanină. Este un produs fitochimic prezent în coaja vinetelor dar şi în afine, zmeură şi căpşuni. Este cel mai puternic antioxidant. Antocyanina acţionează împotriva cancerului, scade sinteza olesterolului, împiedică oxidarea lui şi păstrează elasticitatea vaselor de sânge. În nici un caz, coaja nu trebuie aruncată sau arsă! Se coc în cuptor sau se fierb în abur, păstrându-se coaja. Se aruncă doar lichidul amărui care rezultă prin coacere. Se pot mânca simplu, cu ulei crud şi sare. Se pot asocia cu alte legume coapte în cuptor (ceapă, ardei, roşii) seminţe de ţelină şi ulei sau cu migdale crude tocate, suc de lămâie, sare, usturoi crud şi puţin ulei (ca o cremă de vinete).

Leguminoasele
Leguminoasele (excepţie face mazărea) se înmoaie foarte bine (până încolţeşte puţin), înainte de a se fierbe.
Soia se înmoaie cel mai mult - 24 de ore. Înmuierea face să crească absorbţia calciului. 
Leguminoasele se fierb de la început cu ierburi uscate (în combinaţii spciale, după gustul fiecăruia - cimbru, busuioc, oregano, coriandru). Ierburiel au un efect terapeutic - înlătură formarea gazelor. Pentru că cea mai mare parte a proprietăţilor produşilor fitochimici se pierd prin fierbere, la sfârşit, se adaugă din nou acelaşi fel de ierburi uscate. O astfel de preparare înlătură disconfortul abdominal (balonarea). 
Important este ca leguminoasele să fiarbă bine (cu cât mai mult, cu atât mai bine). Prin aceasta creşte digestibilitatea proteinelor, aproximativ 90 %.

Cum se poate obţine un gust bun fără sosuri şi alte prăjeli?
Pentru orice reţetă care presupune călirea în ulei a cepei sau a altor vegetale, preparăm ceapa sau vegetalele sote (fierte în cât mai puţină apă). Puneţi de la început apă cât mai puţină, în care adăugaţi puţină sare şi alte ierburi uscate (cimbru, oregano, coriandru, busuioc). Când fierbe apa, se adaugă ceapa sau alte vegetale. După ce s-au înmuiat, se dă capacul jos şi se amestecă în continuare până se evaporă apa. Sote-ul este gata!
Uleiul se pune la sfârşit, pentru a rămâne crud. Evităm astfel oxidarea acizilor graşi şi formarea radicalilor liberi dăunători.
Ierburile dau sote-lui o aromă deosebită, anunlând astfel mirosul neplăcut de ceapă fiartă.

Preferinţele alimentare nu sunt înăscute...Ele sunt învăţate şi cultivate!

După cartea "Entuziasm în Bucătăria Vegetariană" de Dr. MargiAnne Isaia
Medic nutriţionist, SUA
Editura AncaPrint, Buzău



Comentarii