Treceți la conținutul principal

"Cine m-a făcut femeie?"

Acesta este titlul cărţii lui Cristian Andrei, un cunoscut psiholog din România. Am ales să cumpăr această carte de la Clubul Nostru fiindcă începând cu momentul în care am auzit de denumirea cărţii, întrebarea nu mi-a dat pace. 
Nu sunt persoana potrivită care poate să vorbească despre dragoste, relaţii de cuplu, familie - nu le-am trăit niciodată. 
Nici nu vă scriu prea multe despre temele abordate în carte, doar am selectat câteva pasaje, prin care ve-ţi descoperi cartea.

"De ce eşti un mister? Pentru că nimeni nu ştie cum de ghiceşti atâtea lucruri şi unde găseşti atâta putere să lupţi când eşti desperată...Pentru că forma ta de femeie poate fi desenată cu mâinile în aer de către acela care te-a mângâiat măcar o dată."

"Pentru orice bărbat, există o femeie a cărei faţă este mai importantă decât trupul: Mama lui. De la Mama, orice macho poate accepta sugestii, critici, chiar şi mângâieri pe creştetul capului. Pe ea, bărbatul poate să o privească drept în ochi, fără să-i alunece privirea către decolteul ei şi fără să-i studieze fundul din spate..."

"Fă în aşa fel, încât să nu exagerezi cu posesivitatea ta asupra bărbatului, pentru că rişti să-i crezi senzaţia de constrângere. Dacă bărbatul simte că-şi pierde libertatea sau că este obligat să facă gesturi frumoase, va încerca să fugă."

"- Dacă te simţi rău când bărbatul tău este departe de tine şi ai vrea să vină mai repede, în schimb de deranjează prezenţa lui şi te cerţi cu el una-două, înseamnă că acesta este doar un bărbat de care ai nevoie.
- Dacă te simţi bine când el este plecat şi nu-ţi place când îţi este aproape, înseamnă că eşti deja îndrăgostită de altul.
- Dacă ţi-e bine şi când e lângă tine, şi când este departe, înseamnă că trăieşti o dragoste adevărată."

"Toate bune şi frumoase, numai că prietenul cel mai bun este altfel decât prietena cea mai bună; prietenia dintre femei este deosebită cu mult de prietenia dintre bărbaţi. Dacă prietenii petrec mult timp ajutându-se unul pe altul, prietenele petrec mult timp comunicând una cu alta. Dacă prietenii ştiu să stabilească din timp convenţii pe care le respectă, prietenele joacă dublu de multe ori, apreciindu-se în faţă şi discreditându-se în spate."

"Un alt atribut pe care-l aduce în feminitatea ta moralitatea este ceea ce s-ar putea numi conformism. Pentru că eşti conformistă, comportamentul tău poate fi prevăzut mai uşor de către cei din jur. Bărbatul tău ştie că te va găsi sigur acasa şi că nu umbli prin oraş ca să-ţi cauţi plăcerile, iar acest lucru ar putea să reprezinte un avantaj pentru imaginea ta în faţa lui. După cum intuieşti, poate fi însă şi un dezavantaj: bărbatul care este sigur de tine îşi poate vedea liniştit de imoralitatea lui."

"Iubind, vei şti întotdeauna care este cea mai corectă şi mai curată alegere. Prin menţinerea curăţeniei morale, o femeie devine frumoasă nu numai la exterior, ci şi pe dinăuntru. Dacă eşti mama unui băieţel, învaţă-l de mic să aprecieze frumuseţea morală a unei femei, frumuseţea ei interioară, şi să se îndrăgostească mai degrabă de această latură a unei femei."

"Oamenii nefericiţi sunt oameni în sufletul cărora se duc lupte. Dacă tu, ca femeie, reuşeşti să găseşti în tine o pace între taina iubirii şi taina naşterii, vei trăi o viaţă luminoasă, aşa cum a fost lăsată pe pământ."

Comentarii