Treceți la conținutul principal

Opinii despre Legea "2 %"



Am vorbit cu câteva persoane despre Legea 2 %, care activează în diferite ONG-uri din Moldova. Iată ce spun ei, de ce am avea nevoie de o astfel de lege?

Corina Erşov (A.O. "Filocalia"): "Ar ajuta ONG-urile să se autofinanţeze, acum majoritatea "trăiesc" doar din fonduri străine. Prin adoptarea legii, organizaţiile neguvernamentale ar putea obţine surse de supraveţuire de la contribuabili. Astfel şi activitatea asociaţiilor va fi apreciată de contribuabili."

Lucia Gavriliţă (Centrul de zi "Speranţa"): "Pentru a garanta durabilitate ONG-urilor. Acum tot mai mulţi finanţatori cer contribuţia beneficiarului şi aceasta se adună foarte greu. Banii acumulaţi din "2 %" ar fi o bună garanţie că tot ce s-a construit pe parcursul anilor nu este supus riscului de dispariţie." 

Anna Zastavneţcaia (Misiunea Socială "Diaconia"): "Legea va putea fi o modalitate sigură de acumulare de fonduri pe plan local pentru sustenabilitatea proiectelor sociale. În "goana" după cele 2 %, organizaţiile nonprofit vor realiza cât de importantă este asigurarea transparenţei şi comunicarea continuă cu toate categoriile de public. De aceea, pentru a convinge cât mai mulţi donatori, va creşte calitatea şi frecvenţa raportării publice a modului de gestionare a resurselor, promovarea diferitor cauze etc. În condiţiile actuale ale ţării noastre, cu siguranţă legea ar avea cel puţin două riscuri. Primul ar fi că instituţiile comerciale vor fi tentate să-şi creeze propriile fundaţii, ca să direcţioneze către ele cele 2 %. Cel de-al doilea risc ţine în special de persoanele fizice, care, s-ar putea să devină mai puţin receptive la alte forme de donaţii, justificând implicarea socială prin cele 2 % donate anual." 

Rodica Negură (Fundaţia de Binefacere "Casa Providenţei"): "Această lege mi-ar da posibilitatea de a direcţiona personal o parte din impozitul care se duce în visteria statului. Eu aş direcţiona către o organizaţie care este interesată de durerea societăţii."



Comentarii