Treceți la conținutul principal

Humus

Humusul este o reţetă răspândită peste tot în Orientul Mijlociu. Humusul este o mâncare foarte sănătoasă, hrănitoare şi uşor de preparat, servită cu lipie sau pâine. Humul clasic este o pastă de năut fiert amestecat cu tahini (pastă de susan), suc de lămâie, ulei de măsline, sare, usturoi sau/şi pătrunjel.

Despre năut este bine să ştiţi că: 
- este bogat în proteine, având o concentraţie de 24 %, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind proteinele din carne.
- conţine săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi complexul de vitamine B.

Pasta de tahini este o pastă preparată din seminţe de susan măcinate şi ulei de susan sau măsline. Este un ingredient extrem de important în prepararea humusului şi a altor mâncăruri din Orientul Mijlociu.

Îngrediente folosite de mine pentru humus

500 g de năut fiert
3 căţei de usturoi (opţional)
3 linguri mari cu pastă tahini (se găseşte în comerţ)
2-3 linguri cu ulei de măsline
zeama de la 1/2 lămâie
sare, piper

Preparare
Se lasă năutul la înmuiat peste noapte, în apă rece, iar dimineaţa se spală bine, apoi se fierbe timp de aproximativ o oră. 
Se scurge zeama în care au fiert boabele de năut (păstrează un pahar cu zeamă) şi se pun în blender. Se adaugă restul de ingrediente (usturoiul, tahini, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare) începând cu cele mai umede până la cele mai uscate.
Se mixează bine toate ingredientele în blender până devin o pastă relativ fină (cca 2-3 minute). Se adaugă progresiv, dacă este cazul, din zeama de năut păstrată până se obţine consistenţa pe care o doreşti.
Se transferă humusul într-un bol, se codimentează cu sare şi piper şi se pune la frigider.
Pentru servire, humusul se decorează cu pătrunjel tocat şi ulei de măsline.

Iată două secrete pentru prepararea unui humus delicios, ieftin şi sănătos:
1. Se curăţă fiecare bob de năut de peliţă pentru o consistenţă mai cremoasă şi un gust mai fin.
2. Adaugă chimen sau/şi alte condimente arăbeşti pentru un gust autentic.

Poftă bună!


Comentarii