Treceți la conținutul principal

Entuziasm în Bucătăria Vegetariană

Alimentaţia inteligentă are la bază două principii: calitate excelentă şi cantitate optimă. Ea asigură organismului elementele necesare pentru a promova sănătatea şi a preveni boala. Alimentaţia vegetariană bine planificată oferă toate resursele necesare organismului cu excepţa vitaminei B12, care trebuie suplinită.
Foloseşte cerealele - grâu, ovăz, orz, mei, orez etc, în formă integrală aduc glucide (substanţe dulci) complexe, apoi proteine, vitamine din grupul B, fibre alimentare şi minerale. Folosirea cerealelor în formă rafinată aduce un deserviciu organismului. Hrişca este un pseudo-cereal special prin valoarea sa nutritivă: un aport crescut de Triptofan, vitamina B6 şi Magneziu.
Nucile şi seminţele constituie o grupă aparte în ce priveşte efectul asupra sănătăţii creierului. Ele aduc grăsimi de cea mai mbună calitate, necesare organismului pentru producerea de energie şi diverse sinteze. Avem în vedere structura membranelor celulare, în mod special a celulei nervoase şi cardiace şi nu numai. O porţie optimă între acizii graşi polinesaturaţi de tip omega-3 şi omega-6 este esenţială pentru păstrarea echilibrului dintre factorii inflamatori şi antiinflamatori. 
Leguminoasele sunt sursa principală de proteine. Acestea, deşi aduc proteine incomplete, au valoare nutritivă sporită prin combinarea lor cu proteine din grupa cereale, nuci şi seminţe. Aplicând acest principiu al complementarităţii proteinelor vegetale, în cadrul dietei strict vegetariene asigurăm necesarul de aminoacizi esenţiali astfel încât sinteza proteinelor proprii organismului să fie optimă şi sistemul imunitar să nu fie afectat. Aducem organismului compuşi fitochimici (absenţi în alimentele de origine animală), compuşi care au funcţia de "medicament" pentru organism, luptă împotriva stresului oxidativ. În plus, prin fibrele solubile din leguminoase (fasole, linte, mazăre, bob, năut etc) se asigură celulelor mucoasei intestinului substratul nergetic (PREbiotice).
Să-ţi explic...Bacteriile proprii ce colonizează intestinul gros au suportul energetic adecvat şi nu mai este nevoie să aducem "culturi vii de bacterii" din iaurturi şi alte ProBiotice. Dacă avem în vedere faptul că imunitatea mucoasei intestinale este cea care "dirijează" imunitatea celorlalte mucoase ale organismului, înţelegem de ce o alimentaţie vegetariană inteligentă este benefică.
Fructele, proaspete sau uscate, ne asigură calorii valoroase prin substanţe dulci, vitamine, fibre, minerale şi fitochimice. Conservarea tradiţională a fructelor cu zahăr, în gemuri, compoturi şi dulceţuri nu este nenefică organismului. Cea mai bună opţiune o reprezintă fructele uscate. 
Vegetalele sunt o grupă de alimente care trebuie reevaluate în perioadele în care ele nu pot fi întotdeauna accesibile în stare proaspătă. (Mâncaţi legume şi fructe doar la sezon). Vegetalele fierte în abur sunt mult superioare ciorbelor, supelor şi borşurilor, care nu au valoare nutritivă semnificativă. Lichidul introdus în stomac crează o falsă senzaţie de saţietate şi ia locul altor alimente, încetineşte digestia şi aduce vegetale care şi-au pierdut calitatea nutritivă prin fierbere.
Pentru iubitorii de urzici, preparaţi-le la abur. Aceeaşi metodă folosiţi-o pentru spanac, stevie şi alte verdeţuri moldoveneşti. 
Salatele de vegetale crude cu adausuri sănătoase, sunt valoroase. Ele sunt importante prin vitamine, minerale, fibre şi substanţe fitochimice. 
Hidratarea organismului se face cu apă care se foloseşte numai între mese. Dacă beai suficientă apă între mese, nu simţi nevoia de un lichid în timpul mesei. 
Amintiţi-vă că fiecare kilogram peste greutatea optimă este un factor de boală şi nefericire. Mai presus de orice, bucuraţi-vă de varietea bunătăţilor vegetale în stare naturală. Prezenţa lor în viaţă combate depresia...în orice anotimp.

Preferinţele alimentare nu sunt înăscute ci sunt educate!

Dr. MargiAnne Isaia, SUA
Medic, Master în Sănătate Publică, Nutriţie
Iniţiatoarea site-ului www.enthusiasticlife.net
Autor "Entuziasm în Bucătăria Vegetariană", Editura AncaPrint, Buzău

Comentarii