Treceți la conținutul principal

"BOSTANIADA" - Festivalul Dovleacului!

Prima ediţie a Festivalului "Bostaniada" a avut loc duminică, 28 octombrie 2012 în satul Lozova din raionul Străşeni. Festivalul promovează cultura dovleacului şi produselor alimentare autohtone.  Evenimentul a fost organizat de Asociaţia "DEMETRA", Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova şi Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial cu susţinerea partenerului media JurnalTV.

Dovleacul este un minunat aliment al toamnei, cu gust delicios şi bogat în calităţi nutritive. Este un produs autohton, ieftin şi folositor. Iată câteva dintre beneficiile dovleacului pentru organism:
1. Conţine foarte puţine calorii - 100 g de dovleac furnizează doar 26 de calorii. Nu conţine grăsimi saturate sau colesterol. 
2. Dovleacul este bogat în fibre, antioxidanţi, minerale şi vitamine. 
3. Are efecte de detoxifiere şi menţine tinereţea. Această legumă din familia curcubitaceelor conţine cantităţi impresionante de vitamina A. Rezultatul consumului regulat: o piele frumoasă, o vedere mai bună şi protecţie faţă de mai multe tipuri de cancer.
4. Conţine minerale (cupru, calciu, potasiu, fosfor).
5. Seminţele de dovleac sunt o sursă valoroasă de fribre şi acizi graşi monosaturaţi, importanţi pentru sănătatea inimii. Acestea contin proteine, minerale şi vitamine. Seminţele de dovleac previn sau combat constipaţia, balonarea, protejează rinichii. Favorizează regenerarea părului. 
6. Uleiul din seminţe de dovleac creşte fertilitatea.
Pentru a beneficia de calităţile nutritive şi curative ale dovleacului, acesta este necesar de a fi consumate în stare proaspătă, fără a-l pune prelucrării termice (care distruge enzimele şi o mare parte a vitaminelor). 

În cadrul Festivalului "Bostaniada", dovleacul a fost prezentat sub toate formele posibile: crud - pentru a fi cumpărat sub toate formele, culorile şi dimensiunile; preparat sub formă de bucate fierbinţi şi reci; pregătirea dovleacului raw-vegan (neprelucrat termic). Prezentarea cărţii de reţete "Dovleacul Minune" scris de Tamara Şchiopu. Un iscusit meşter popular a prezentat lucrări confecţionate din dovleac - ca ulcior, lanternă, căuş, leică, ca ornament sau instrument muzical. Precizând că carapacea dovleacului este dură, dacă este vopsit se poate pastra mai mult timp şi folosit pentru utilizare casnică. 
De asemenea, la târg au fost expuse spre comercializare produse tradiţionale moldoveneşti confecţionate de Meşterii Populari veniţi din toate zonele ţării, cum ar fi: textile şi vestimentaţie populară, lucrări din lemn, vase din argilă,  etc.































Comentarii