Treceți la conținutul principal

Alimentele care te îngraşă şi te slăbesc

Dacă vrei să duci un mod de viaţă sănătos trebuie să fii foarte atentă la ce mănânci şi cum combini alimentele. Iată care sunt alimentele care te pot îngrăşa, dar şi slăbi şi cum să le combini corect.

Cerealele îngraşă şi slăbesc. Tu alegi!

Îngraşă: Când sunt procesate, de exemplu pâinea albă, biscuiţii, dulciurile, etc. Când sunt combinate cu grăsimi sau proteine (dulciuri cu blat din făină şi creme de orice fel, prăjituri, pâine cu preparate grase sau prăjite, fast-food, sau când sunt combinate cu carne).
Slăbesc: Când sunt consumate integrale cu lapte sau iaurt (cereale neprocesate, acei fulgi din bob zdrobiti, gen musli). Sub formă de făină integrală, de exemplu crutoane de pâine integrală cu legume: crutoane cu salată, cu ciorbe sau supe de legume, supe cremă de legume, cu garnituri de legume.

Uleiurile îngraşă şi slăbesc. Tu alegi! 
Îngraşă: Uleiurile extravirgine sunt acele uleiuri presate la rece, care nu au suferit niciun proces de fabricare care să le influenţeze calităţile naturale. Aceste uleiuri conţin aminoacizi care au rolul de a scoate grăsimile din depozite, pe principiul „cui pe cui se scoate”. Când sunt consumate în exces, aduc un aport caloric atât de mare, încât organismul nu reuşeşte să îl consume, iar astfel îl depozitează. Celelalte uleiuri procesate îşi pierd din proprietăţi, însă aduc beneficii sănătăţii dacă sunt consumate reci. Prepararea lor termică, în special prăjirea, le transforma în „otrăvuri” pentru organism.
Slăbesc: Dacă sunt consumate doar în salate în cantităţi mici (maxim o lingură de ulei la o salată mare).

Fructele oleaginoase şi seminţele îngraşă şi slăbesc. Tu alegi! 
Aceste alimente conţin o serie de acizi graşi şi grăsimi vegetale care pot scoate grăsimile din depozite. Dacă se consumă însă în exces, aduc un aport caloric foarte mare, pe care organismul nu reuşeşte să îl consume şi îl depozitează.
Îngraşă: Când sunt coapte sau prăjite. Când sunt asociate cu ceva dulce: prăjituri, îngheţate, caramel, miere, ciocolată etc. Când sunt consumate în exces, mai mult de o lingură pe zi. 
Slăbesc: Când sunt consumate crude. Cantitatea trebuie să fie de maxim o lingură pe zi. Se pot pune în salate de crudităţi.

Lactatele îngraşă şi slăbesc. Tu alegi! 
Îngraşă: Când sunt foarte grase, de exemplu caşcavalul. Când sunt consumate în exces. Sunt combinate cu grăsimi sau alimente prăjite, de exemplu ou ochi sau cartofi prajiţi cu brânză. Sunt combinate cu dulciuri, pâine, foietaje, plăcintă cu brânză, etc. Când sunt combinate cu carne grasă, de exemplu sortimente de carne de porc cu caşcaval. Când sunt prăjite, ruladă de pui cu brânză prăjită, etc. 
Slăbesc: Când sunt consumate cu cereale integrale, de exemplu iaurt cu cereale sau cremă de brânză cu iaurt şi cereale. Când sunt combinate cu fructe crude, de exemplu iaurt cu fructe.  Când sunt combinate cu legume, de exemplu salată de crudităţi cu brânză.

Carnea îngraşă şi slăbesc. Tu alegi! 
Carnea de pui, curcan sau peşte are proprietăţi benefice pentru organism, dacă este consumată în anumite condiţii. Carnea de porc şi alte produse pot creşte depozitele adipoase.
Îngraşă: Dacă este carne de porc, oaie sau capra, iepure etc. cu excepţia cărnii de pui, curcan, peste. Îngraşă dacă este combinata cu grăsimi, sau dacă este prăjită. Carnea îngraşă dacă este combinată cu carbohidraţi cartofi, orez, legume foarte dulci ca morcovii sau rădăcinoase. Dacă este consumată sub formă de mezeluri, cârnaţi, salam, conserve.
Slăbeşte: Dacă este pregătită la cuptor, pe grătar cu aburi sau fiartă. Când se consumă în supe. Când este asortată cu salate, garnituri de legume (fără cartof, orez, legume dulci) sau murături. Când nu se consumă mai mult de o masă cu carne pe zi
(excepţie face pestele, se considera că nu poţi mânca atâta peşte cât să fie nociv). Când nu se combină cu pâine, cartofi, orez, paste, foietaje.

Comentarii