Treceți la conținutul principal

ONG-urile şi Bloggerii despre Legea 2 %

Joi, 15 august, la Orange Studio, a avut loc întâlnirea dintre bloggeri, ONG-uri şi Consultantul Daniela Vidaicu de la Ministerul Justiţiei. Am discutat despre utilitatea şi mecanismul de funcţionare a legii 2 % care urmează să fie adoptată în anul 2014 pentru persoane juridice, iar din 2015 pentru persoane fizice.
Despre această lege am scris aici, pe blog. Am promis că revin cu informaţii noi. Mulţumesc tuturor celor care au fost prezenţi pentru că ne-au dedicat o oră într-o seară de joi, iar pentru cei interesaţi vă scriu un rezumat.



Proiectul de lege presupune că banii vor fi cheltuiţi doar pentru proiecte de utilitate publică (ştiinţă, cultură, asistenţă socială, drepturile omului şi copilului, etc). Beneficiari vor putea fi doar Asociaţiile Obşteşti, Fundaţiile şi Instituţiile. Au fost excluse partidele politice, patronatele şi sindicatele. Cultele religioase vor avea acces la aceşti bani, dacă vor demonstra că au personalitate juridică.

Beneficiarii trebuie să corespundă anumitor criterii, cum ar fi: 
- să activeze ca ONG de cel puţin 2 ani;
- să posede certificat de utilitate publică, pe care îl pot solicita la MInisterul Justiţiei;
- să raporteze în fiecare an despre modul cum au fost cheltuiţi banii şi să publice raportul financiar pe site. Dacă banii nu vor fi cheltuiţi 

Persoanele juridice pot redirecţiona cele 2 % din impozit către mai multe ONG-uri. Persoanele fizice doar către un beneficiar. Suma minimă va fi de 50 lei pentru persoane fizice şi 100 lei pentru persoane juridice, asta doar pentru a asigura acoperirea cheltuielelor administrative efectuate de Inspectoratul Fiscal. 

Metoda de redirecţionare va fi foarte simplă - anual în declaraţia cu privire la impozitul pe venit va fi o casetă specială în care, contribuabilul va indica doar codul fiscal al beneficiarului şi cuantumul procentual pe care doreşte să-l redirecţioneze. 

Eu cred că succesul implementării acestei legi depinde în cea mai mare parte de implicarea activă a ONG-urilor. Depinde cât de eficient vor convinge şi informa oamenii/firmele despre modul de redirecţionare a 2 % din impozit, astfel vor atrage resurse financiare.

Pentru mai multe informaţii urmăriţi pagina de facebook a iniţiativei.



Comentarii