Treceți la conținutul principal

Fă ceva util cu "2%" din impozitul pe venit!

Promovarea şi informarea societăţii cu privire la redirecţionarea de până la 2 % din impozitul pe venit, idee lansată de echipa formată din Nicu Apostu, Natalia Munteanu şi Ana Gorea în cadrul Forumului "Cuptorul Blogosferic". Eu ştiam despre aceasta din experienţa României, încă din anul 2010, fiind voluntar într-o asociaţie obştească, mai puţin de la noi. Acum, iată se fac paşi siguri spre implementarea legii în Republica Moldova, care va fi adoptată pentru persoane juridice din 2014 şi din 2015 pentru persoanele fizice. 




"Legea 2%" va da posibilitatea unor entităţi stabilite de lege (ONG, Fundaţii, instituţii) de a primi anual o sumă de bani pe care contribuabilul (persoana fizică sau/şi juridică) o va stabili din impozitul pe venit achitat (suma va fi echivalentă cu până la 2% din impozitul calculat). Entităţile vor fi obligate de a cheltui banii doar pentru activităţi de interes public. - explicaţia legii după pagina oficială de facebook.

Fiecare dintre noi lucrează pentru un angajator şi avem un salariu brut (în contractul de muncă) şi un salariu net (pe care îl primim în mână sau pe card). Diferenţa dintre cele două salarii reprezintă impozite pe care le plătim la stat (asigurare medicală, asigurare socială, impozit pe venit). În curând, vom avea posibilitatea să donăm unei asociaţii obşteşti sau fundaţii până la 2 % din impozitul pe venit calculat şi achitat anual. E gratuit, nu ne costă nimic, iar în cazul în care nu o facem, statul se va folosi în continuare de acei bani, ştim bine cum statul administrează banii noştri.

Cu mai multe informaţii despre adoptarea şi mecanismul de funcţionare a legii vă scriu într-o serie de articole, aici, pe blog.

Comentarii