Treceți la conținutul principal

Lumină Lină din Lumină


A început Săptămâna Patimilor, care este cea mai bogată perioadă duhovnicească din tot anul. Pentru a ne pregăti cum se cuvine de Învierea lui Isus Hristos, e binevenit să participăm la slujbele speciale rânduite de Biserica Ortodoxă. Despre aceste slujbe vă scriu în continuare.
Luni, marți și miercuri dimineața se oficiază "Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite", iar seara au loc slujbe speciale numite "Denii". 
Joi dimineața se săvârșește "Liturghia Sf. Vasile cel Mare", iar seara se face Denia celor 12 Evanghelii, numită "Slujba Înfricoșătoarelor Patimi". Această zi este dedicată celor patru evenimente din viața lui Isus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină; rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. Este obiceiul ca atunci când se citesc Sfintele Evanghelii, creștinii să țină în mână lumânări aprinse și să stea în genunchi.
Vinerea Mare, care mai este numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră, este o zi aliturgică, nu se săvârșește "Sf. Liturghie". În dimineața acestei zile se scoate Epitaful din Altar și se așează pe o masă în mijlocul Bisericii. Această masă are în față "Sf. Cruce" (răstignirea). Seara se face Prohodul Domnului, în timpul căreia se inconjoară Biserica cu Sf. Epitaf (o pânză care reprezintă scena punerii în mormânt a Mântuitorului). Creștinii poartă lumânări aprinse în mână. După această procesiune, preoții așează Sf. Epitaf pe masa din Altar, unde va rămâne până în ajunul Înălțării Domnului. 
În Sfânta și Marea Sâmbătă, dimineața, are loc Liturghia Sf. Vasile cel Mare. Prăznuim îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea lui în iad cu sufletul pentru a scoate pe cei din veac adormiți. Veșmintele preotului si acoperămintele bisericii se schimbă cu cele de culoare albă. 


Sâmbătă seara începe Slujba Învierii. Cei care merg la Înviere au câte o lumânare pe care o vor aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Altarului. Această lumânare este simbolul Învierii, al victoriei vieții asupra morții. 
E foarte important să participați la Slujba din noaptea Învierii, deoarece, doar cei rămași să asiste până la urmă sfințesc cu adevărat cozonacul. 
Creștinii care vin la biserică spre dimineață, crezând că astfel sfințesc bucatele, se înșeală. Ei, nu fac decât să se plimbe până la biserică cu cozonacul în coș. Decât să veniți dimineața doar cu cozonacul, mai bine mergeți la biserică înainte de miezul nopții cu lumânarea, luați lumină și cântați: "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le".


Comentarii