Treceți la conținutul principal

Veneția, un oraș fascinant

De Crăciun, pe 7 ianuarie, am vizitat Veneția. Abia așteptam să o văd pe "Regina Adriaticii", așa cum mai e numită Veneția. Am ajuns în Gara Venezia Santa Lucia spre miezul zilei, era o ceață densă și aer marin. Fenomenul de ceață este foarte des întâlnit, din cauza Mării Adriatice. 
                                                  Vedere pe Canale Grande

Am prins un oraș întunecat de ceață, totuși aveam motiv de bucurie, temperatura era ridicată, și îmi doream foarte mult să vizitez orașul despre care doar citisem și văzusem poze. 
                                                   Stradă cu denumire de râu

Este un loc unic, încărcat de istorie medievală, cu clădiri bine întreținute. Obiectivele turistice sunt nenumărate, fiecare canal și clădire are o poveste. Fiecare pod e o oportunitate fotografică inedită. Străzile poartă denumirea de râuri. 

Prin Veneția poți merge doar pe jos. Orice stradă e pietonală. Transport este doar pe apă, cu gondola te poți deplasa pe râurile mici, iar cu celebrul vaporetto pe Canale Grande. 

Canale Grande este principala arteră de circulație, practic taie orașul în două. De-a lungul râului sunt poduri, astfel poți trece de o parte sau alta a orașului. 


Piata San Marco, descrisă de Napoleon, ca fiind - "Cel mai frumos salon din Europa." 
                                          Terasă în Piața San Marco

Piața San Marco este principalul obiectiv turistic de vizitat, aici se adună clădiri inestimabile, cum sunt: Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Turnul Campanilla, Biblioteca Națională Marciana, Procuratura cu Muzeul Correr.
                                      Basilica San Marco

Basilica San Marco, în traducere Biserica Sf. Marcu, este o Biserică romano-catolică, ce a fost construită în stil Bizantin, cu 5 arcade mari, iar sub arcade sunt pictate scene din Biblie. Pe arcada principala este un Leu, care reprezintă simbolul Bisericii. Locașul a fost ridicat de 2 negustori venețieni, foate bogați la vremea lor. 
                                    Turnul Campanilla

Lângă Basilică se află Turnul Campanilla, construit în anul 912 cu trei scopuri: să fie pe post de clopotniță pentru Biserică, să fie punctul de observație pentru portul situat mai jos și să servească drept far pentru corăbii. L-am privit cu capul ridicat, nu am urcat în el, din cauza ceții nu aveam cum să văd peisajul Venețian și insulele de pe Marea Adriatică, care e la câțiva pași distanță de Piața San Marco. 
                                   Corăbiile stau în portul de pe Marea Adriatică

De la Basilică, pe o latură se află Palatul Dogilor, cândva reședința conducătorilor Veneției. În sec. IX a fost construit din lemn, abia în anii 1340-1424 a fost construit din marmură ală și roz, așa cum îl vedem astăzi. 
                                        Palatul Dogilor (pe latura dreaptă)

Podul Îndrăgostiților, aici, turiștii îndrăgostiți lasă câte un lacăt, în semn de legătură și trănicie a Logodnei lor. :)

Dacă te depărtezi de principale piețe și străzi, poți vedea o Veneție liniștită și plină de culoare.

Comentarii