Treceți la conținutul principal

Drumul laptelui în Moldova. Unde sunt îngrijite vacile ca pe vremea bunicilor


Vacile de rasă Holstein dau cea mai mare producție de lapte. Fermierii moldoveni care au această rasă mulg peste 30 de litri de lapte pe zi de la un singur animal. Fermierii care cresc vaci moldovenești – obțin aproximativ 15 litri de lapte pe zi.

În satul Limbenii Noi din raionul Glodeni, fermierul Vasile Vatamaniuc a pornit la drum cu o singură vacă moldovenească primită în dar de la tatăl său. După aproape 8 ani de muncă, Vasile are 35 de vite dintre care 15 vaci mulgătoare.


De la fiecare vacă mulge 15 litri de lapte pe zi, iar în total obține zilnic aproximativ 120 de litri de lapte pe care-l vinde la fabrica „Lactis” din orașul Râșcani. Pentru fiecare litru de lapte, Vasile câștigă aproximativ 4,60 de lei, în funcție de grăsimea laptelui: vara laptele e mai slab, iar iarna e mai gras.

Vacile pasc iarbă, la ferma lui Vasile

Vacile sunt crescute ca la carte, cu medici veterinari, adăpost și furaje naturale (lucernă, porumb, iarbă cosită, paie etc.) cultivate tot de către Vasile și familia sa. Tânărul fermier susține că vara cosește iarbă prin împrejurimile localității, iar vacile pasc iarbă pe imașul satului Limbenii Noi din raionul Glodeni.


Viața unui fermier nu este întocmai ușoară, deoarece lucrază mult, se trezesc cu noaptea-n cap etc., dar Vasile nu se plânge. Are doi angajați la fermă. Bărbatul se autofinanțează, a primit niște subvenții de la stat și câteva granturi de la partenerii externi. Bani din care și-a cumpărat un tractor, un aparat de păstrat laptele, iar pe teritoriul fermei și-a făcut o Moară de Ulei (oloiniță). Acesta mai spune că ferma de vaci nu-i aduce profit substanțial, dar nici nu este în pierdere.

Ferma de vaci automatizată

Tot în raionul Glodeni am fost în vizită la o altfel de fermă unde se lucrează intensiv cu vacile pentru a da cât mai mult lapte. La ferma de vaci din satul Fundurii Vechi din raionul Glodeni cresc peste 180 de vaci de rasă aduse din Germania, Franța și Austria. Acestea sunt foarte sensibile, iar pentru a da mult lapte - vitele sunt îngrijite și hrănite cu furaje naturale (porumb, paie, lucernă) cultivate de către proprietarii fermei pe terenurile arabile.


Dacă vrem să mâncăm mult lapte atunci trebuie să uităm de vacile crescute liber pe câmpuri de pășuni, altfel fermierii nu pot obține o productivitate înaltă. Crescătorul de vaci din satul Fundurii Vechi deține o fermă intensivă, cu grajduri dotate special pentru adăpostirea și hrănirea vitelor, medici veterinari și aparate de muls vacile. Aici vacile sunt mulse de trei ori pe zi: dimineața, la prânz și seara. Vacile Holstein nu pasc iarbă pe colinele Moldovei, dar ele sunt scoase la plimbare în perioada caldă a anului, mi-a spus angajații fermei din Fundurii Vechi, Glodeni.

Cât costă laptele și cine-l prelucrează

Ferma obține peste 2 tone de lapte pe zi. Laptele este vândut cu 5,80 de lei moldovenești pentru un litru, în funcție de fracția de grăsime, la Fabrica de Brânzeturi din Soroca. Datorită tehnologiilor, la fermă lucrează 9 angajați. Lidia Gnatiuc, proprietarea fermei de vaci din satul Fundurii Vechi, cheltuie aproape 100 de lei pe zi pentru întreținerea unei vaci.


Câte vaci avem în Republica Moldova

În zona de nord a Republicii Moldova există 60 de ferme de vaci, câteva în zona de centru și în sudul țării. Cea mai mare fermă are 800 de vaci și se află în satul Tomai din Găgăuzia. În total pe teritoriul țării noastre sunt 132.000 de vaci, inclusiv vitele din gospodăriile moldovenilor, arată datele prezentate de către Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională” din Moldova.

Vizitarea celor două ferme de vaci din raionul Glodeni a fost posibilă datorită proiectului „Drumul laptelui”, inițiat de Madein.md. Campania socială de informare privind consumul de lapte face parte din proiectul „Milk Market Improvement through Linkages and Knowledge – MILK” al Asociației „Pro Cooperare Regională”.

Comentarii