Treceți la conținutul principal

"Cartea despre femei" - OSHO

De OSHO am aflat de mult. Îmi doream să citesc măcar o carte din colecția sa, zilele astea am citit-o. OSHO este un vorbitor, nu un scriitor. Carțile semnate de El, sunt de fapt discursurile înregistrate de discipolii săi și publicate ulterior. 
Cartea este despre iubirea în stare pură, despre relațiile de cuplu, căsnicie, maternitate, corp, minte, creativitate și meditație.
Am scris pentru voi câteva citate: 

"V-am mai spus, femeia trebuie iubită, nu înțeleasă. Acesta este primul pas către înțelegere."

"Puteți trăi viața, vă puteți bucura de ea, puteți deveni una cu misterul ei, dar însăși ideea de a o înțelege în calitate de observator este imposibilă."

'Dacă dorești să-i schimbi opinia unei femei, fii de acord cu ea. Dacă dorești să afli ce este cu adevărat o femeie, privește-o, nu o asculta."

"Cea mai înaltă formă de înțelegere constă în a ști că nimic nu poate fi cu adevărat înțeles, că totul este un mister și un miracol. În viziunea mea, acesta este începutul religiei în viața oricărui om."

"Până nu vei deveni mama bărbatului tău, nu te vei simți împlinită ca soție."

"Femeia care îl iubește pe bărbat îl poate ajuta să-și amplifice creativitatea, îl poate ajuta să atingă înălțimi la care nici nu visase, și asta fără să-i ceară nimic în schimb. Tot ce dorește ea este iubirea bărbatului."

"Adevărata iubire nu creează niciodată lanțuri, și nu dă naștere decât libertății."

"Bărbații și femeile nu ar trebui să se angajeze reciproc printr-un contract, așa cum se întâmplă în cazul căsniciei. Ei ar trebui să fie îndrăgostiți, dar să-și păstreze libertatea. Ei nu-și datorează nimic.
Căsnicia este cea mai urâtă instituție inventată de om. Ea nu este ceva natural;  a fost inventată de bărbați pentru a putea pune monopol pe o femeie."

"Iubirea nu este o afacere!"

"Iubirea trebuie învățată; ea este cea mai mare artă între toate."

"Iubirea inseamnă armonie."

"Prima lecție a iubirii constă în a nu solicita iubire, ci în a o dărui."

"Divorțurile nu apar decât din cauza căsătoriilor romantice. Nici un om nu ar trebui să se căsătorească dacă se află într-o dispoziție poetică. Așteptați mai întâi dispoziția prozaică, și abia apoi stabiliți-vă la casa voastră. Viața de zi cu zi seamănă mai mult cu proză decât cu poezia. Pentru a-i putea face față, omul trebuie să fie matur. Maturitatea inseamnă o depășire a romantismului naiv."

"Iubirea este o floare rară. Uneori, ea inflorește. Este atât de rară pentru că nu poate înflori decât acolo unde nu există teamă, unde nu a existat niciodată teamă. Asta înseamnă că iubirea nu poate apărea decât la cineva religios, de o mare spiritualitate."

"Să devii mamă este una din cele mai mari responsabilități din lume. Dacă relația dintre mamă și copil este greșită, întreaga viață a copilului va merge pe un curs greșit, căci ea reprezintă primul său contact cu lumea, prima sa relație."

"Mai întâi de toate, nu-l tratați pe copil ca șim cum v-ar aparține, ca și cum l-ați poseda. Gândiți-vă că Dumnezeu s-a folosit de dvs ca de un vehicul, astfel încât copilul a putut veni pe lume, dar el nu este proprietatea dvs. Iubiți-l, dar nu-l posedați niciodată. Dacă o mamă începe să-ți posede copilul, ea îi distruge viața. Copilul începe să se simtă ca un prizonier. Ea îi distruge personalitatea și caracterul, îl transformă într-un obiect."

"În al doilea rând, tratați întotdeauna copilul ca și cum ar fi un om mare. Dacă îl veți respecta, nu veți mai încerca să-i impuneți propriile dvs idei."

"Oamenii se îndrăgostesc întotdeauna de persoane care își iubesc trupurile. Prima formă de iubire trebuie să fie aceea de sine; numai din acest centru se pot naște celelalte feluri de iubire. În clipa în care vă veți accepta așa cum sunteți, veți deveni frumoase."

"Femeia trebuie să renunțe la gelozie, la ură. La rândul lui, bărbatul trebuie să renunțe uneori la logică și să fie mai plin de iubire.
Gelozia este una din simptomele cele mai clasice ale ignoranței psihologice legată de sine, de cei din jur, dar mai ales de relațiile interumane."

"Oamenii cred că știu ce ste iubirea, dar sunt departe de ea. Iar lipsa lor de înțelegere a iubirii dă naștere geloziei. Din clipa în care posezi pe cineva, l-ai omorât."

"Gelozia și iubirea au devenit aproape unul și același lucru, deși ele reprezintă doi poli opuși. O minte care poate fi geloasă nu poate iubi, și viceversa: o minte plină de iubire nu poate fi geloasă."

"Cu cât sunteți mai cicălitoare, cu atât mai repede îl veți arunca în brațele altei femei, căci îl veți obosi, îl veți plictisi, iar el va dori să meargă altundeva, să se întâlnească cu cineva care să nu-l bată la cap."

"Cei care trăiesc frumos își acceptă bătrânețea, o întâmpină cu bucurie, căci ea le arată că sunt pe punctul de a înflori, de a face fructe, moment în care le vor putea împărtăși și altora ceea ce au realizat."

"Nu există nenorocire mai mare decât să dorești să fii altcineva. În acest fel, nu te vei putea maturiza niciodată. Nu vă puteți maturiza decât dacă sunteți voi înșivă. Renunțați la "ar trebui" și la "ce gândesc ceilalți"."

"În clipa în care o să luați decizia: "Voi fi eu însumi, și nimeni altcineva, indiferent de preț, voi fi eu însumi", în acel moment se va produce o mare schimbare."



 


 

Comentarii