Dacă vrei să duci un mod de viaţă sănătos trebuie să fii foarte atentă la ce mănânci şi cum combini alimentele. Iată care sunt alimentele care te pot îngrăşa, dar şi slăbi şi cum să le combini corect.
Cerealele îngraşă şi slăbesc. Tu alegi!
Cerealele îngraşă şi slăbesc. Tu alegi!
Îngraşă: Când sunt
procesate, de exemplu pâinea albă, biscuiţii, dulciurile, etc. Când sunt
combinate cu grăsimi sau proteine (dulciuri cu blat din făină şi creme
de orice fel, prăjituri, pâine cu preparate grase sau prăjite,
fast-food, sau când sunt combinate cu carne).
Slăbesc: Când sunt
consumate integrale cu lapte sau iaurt (cereale neprocesate,
acei fulgi din bob zdrobiti, gen musli). Sub formă de
făină integrală, de exemplu crutoane de pâine integrală cu
legume: crutoane cu salată, cu ciorbe sau supe de legume, supe cremă de legume, cu garnituri de legume.
Uleiurile
îngraşă şi slăbesc. Tu alegi!
Îngraşă: Uleiurile
extravirgine sunt acele uleiuri presate la rece, care nu au suferit niciun
proces de fabricare care să le influenţeze calităţile naturale. Aceste uleiuri
conţin aminoacizi care au rolul de a scoate grăsimile din depozite,
pe principiul „cui pe cui se scoate”. Când sunt
consumate în exces, aduc un aport caloric atât de mare, încât
organismul nu reuşeşte să îl consume, iar astfel îl depozitează. Celelalte
uleiuri procesate îşi pierd din proprietăţi, însă aduc beneficii
sănătăţii dacă sunt consumate reci. Prepararea lor termică, în
special prăjirea, le transforma în „otrăvuri” pentru organism.
Slăbesc: Dacă sunt consumate
doar în salate în cantităţi mici (maxim o lingură de ulei la o
salată mare).
Aceste alimente
conţin o serie de acizi graşi şi grăsimi vegetale care pot scoate
grăsimile din depozite. Dacă se consumă însă în exces, aduc un
aport caloric foarte mare, pe care organismul nu reuşeşte să îl
consume şi îl depozitează.
Îngraşă: Când sunt
coapte sau prăjite. Când sunt
asociate cu ceva dulce: prăjituri, îngheţate, caramel, miere,
ciocolată etc. Când sunt
consumate în exces, mai mult de o lingură pe zi.
Slăbesc: Când sunt
consumate crude. Cantitatea trebuie să fie de maxim o lingură pe zi. Se pot pune în salate
de crudităţi.
Lactatele
îngraşă şi slăbesc. Tu alegi!
Îngraşă: Când sunt foarte
grase, de exemplu caşcavalul. Când sunt
consumate în exces. Sunt
combinate cu grăsimi sau alimente prăjite, de exemplu ou ochi sau
cartofi prajiţi cu brânză. Sunt combinate cu dulciuri, pâine, foietaje, plăcintă cu brânză, etc. Când sunt
combinate cu carne grasă, de exemplu sortimente de carne de porc
cu caşcaval. Când sunt
prăjite, ruladă de pui cu brânză prăjită, etc.
Slăbesc: Când sunt
consumate cu cereale integrale, de exemplu iaurt cu cereale sau
cremă de brânză cu iaurt şi cereale. Când sunt
combinate cu fructe crude, de exemplu iaurt cu fructe. Când
sunt combinate cu legume, de exemplu salată de crudităţi cu brânză.
Carnea îngraşă
şi slăbesc. Tu alegi!
Carnea de pui,
curcan sau peşte are proprietăţi benefice pentru organism, dacă
este consumată în anumite condiţii. Carnea de porc şi alte
produse pot creşte depozitele adipoase.
Îngraşă: Dacă este carne de
porc, oaie sau capra, iepure etc. cu excepţia cărnii de pui,
curcan, peste. Îngraşă dacă
este combinata cu grăsimi, sau dacă este prăjită. Carnea
îngraşă dacă este combinată cu carbohidraţi cartofi, orez, legume
foarte dulci ca morcovii sau rădăcinoase. Dacă este
consumată sub formă de mezeluri, cârnaţi, salam, conserve.
Slăbeşte: Dacă este
pregătită la cuptor, pe grătar cu aburi sau fiartă. Când se
consumă în supe. Când este
asortată cu salate, garnituri de legume (fără cartof, orez, legume
dulci) sau murături. Când nu se
consumă mai mult de o masă cu carne pe zi
(excepţie face
pestele, se considera că nu poţi mânca atâta peşte cât să
fie nociv). Când nu se combină cu pâine, cartofi, orez, paste, foietaje.

Comentarii
Trimiteți un comentariu